
برنامه مشترک سازمان ملل متحد برای مبارزه با ایدز هشدار دادهاست که کاهش شدید کمکهای مالی ایالات متحده آمریکا میتواند منجر به افزایش میلیونها موردهای جدید ابتلا به ویروس HIV و مرگومیر ناشی از آن طی سالهای آینده شود.
این سازمان، قطع حمایت مالی واشنگتن تهدید جدی برای سلامت جهانی توصیف کرده و نسبت به آغاز یک بحران تازه هشدار داده است.
بر اساس ارزیابی این نهاد، جبران نشدن منبعهای مالی از دست رفته، جهان ممکن است تا سال ۲۰۲۹ شاهد بیش از ۶ میلیون مورد ابتلای جدید و ۴ میلیون مرگ مرتبط به ایدز باشد. بیشترین نگرانی متوجه کشورهای جنوب صحرایی آفریقا است، جایکه میلیونها نفر به دارو و خدمات درمانی وابسته اند.
وینیبیانییما؛ مدیر اجرایی UNAIDS، در اظهارات هشدار آمیزی گفت: اگر کمکهای آمریکا باز نگردد، ما به روزهای تلخ دهه ۹۰ باز خواهیم گشت؛ دورانی که صدها هزار نفر به دلیل نبود امکانات قربانی ویروس HIV شدند.
کاهش بودجه باعث تعطیلی بسیاری از کلینکها و مرکزهای درمانی در کشور های آسیبپذیر مانند: کنگو، زیمبابوه، اوگاندا و کینیا شده است.تنها در ساحل عاج، بیشتر از ۸۶۰۰ نفر از کارکنان صحی از کار برکنار شدهاند، همچنان هزاران بیمار به داروهای ضدویروسی حیاتی دسترسی ندارند.
براساس آمار سال ۲۰۲۳، بیش از ۳۹ میلیون نفر در جهان با HIV زندگی میکردند که نزدیک به نیمی از آنان در قاره آفریقا هستند، کمکهای امریکا بهویژه از طریق برنامه«PEPFAR» تا سال گذشته حدود ۴۰ در صد از بودجه جهانی مبارزه با ایدز را تامین میکرد.
سازمان ملل هشدار داده است که اگر جامعه جهانی برای پر کردن این خلاء مالی اقدام نکند، روند پیشرفت جهانی در کنترل ایدز متوقف شده و دستاورد های دهههای گذشته از بین خواهد رفت.
این سازمان از کشورها، نهادهای بینالمللی، سازمانهای بشر دوستانه و بخش خصوصی خواسته است که در حمایت از میلیونها بیمار، وارد عمل شوند و مانع بروز یک بحران تازه در حوزه صحی عمومی شوند.
خبرگزاری توانا
اثمر افضلی