
نماینده ویژه سازمان ملل متحد در افغانستان اعلام کرد که حدود ۸۰ درصد زنان و ۵۰ درصد مردان افغان بیسواد هستند و این کشور یکی از بالاترین نرخهای بیسوادی را در سطح جهان دارد.
رزا اوتونبایوا؛ نماینده ویژه سازمان ملل متحد در افغانستان، دوشنبه، ۲۳ سرطان، در مراسم افتتاح جشنواره کتاب کابل گفت که تنها ۵۰ درصد مردان و حدود ۲۰ درصد زنان افغان توانایی خواندن و نوشتن دارند. او افزود که افغانستان از جمله کشورهایی است که بالاترین نرخ بیسوادی را در سطح جهان داراست.
بر اساس تعریف جدید یونسکو، سواد تنها به معنای توانایی خواندن و نوشتن نیست و شامل مهارتهایی همچون درک، تفسیر، برقراری ارتباط، خلق محتوا و استفاده از دانش در زندگی روزمره و مشارکت اجتماعی نیز میشود. به گفته اوتونبایوا، در افغانستان بخش بزرگی از جمعیت حتا به مهارتهای ابتدایی خواندن و نوشتن دسترسی ندارند.
او همچنین اشاره کرد که محدودیتهای آموزشی موجود در افغانستان، از جمله ممنوعیت تحصیل برای زنان و دختران، بر وضعیت سواد بهویژه در میان زنان تأثیر گذاشته است. در حال حاضر، زنان و دختران از تحصیل در مکتبها، دانشگاهها و برخی مرکزهای آموزشی دیگر بازماندهاند.
همزمان، وزارت اطلاعات و فرهنگ اعلام کرد که کتابهایی که در داخل افغانستان چاپ میشوند از مالیهها معاف شدهاند و مالیهها بر کتابهای وارداتی ۵۰ درصد کاهش یافته است. جشنواره کتاب کابل با حضور شماری از دیپلوماتهای خارجی افتتاح شد.
براساس اطلاعات منتشر شده، امارت اسلامی افغانستان مقرراتی برای نشر کتابها وضع کرده است. تمامی کتابهای چاپشده در داخل کشور باید مجوز رسمی دریافت کنند و کمیسیونی نیز مسئول ارزیابی محتوای کتابهای علمی و تحصیلی است. در یک سال گذشته، این کمیسیون چندین عنوان کتاب را از بازار جمعآوری کرده است.
همچنین، برخی تغییرهای در مضمونهای آموزشی و محدودیت بر ورود کتابهایی که با دیدگاههای رسمی مغایرت دارند، گزارش شده است.
وضعیت سواد در افغانستان در حالی مورد توجه قرار گرفته است که جامعه جهانی و سازمانهای بینالمللی نسبت به ادامه محدودیتهای آموزشی، بهویژه برای زنان و دختران، ابراز نگرانی کردهاند. کارشناسان معتقدند که ادامه این روند میتواند بر توسعه اجتماعی و اقتصادی کشور تأثیر بگذارد.
خبرگزاری توانا
مدینه رضایی